4 Tips tegen stress tijdens de examens

Het einde van het schooljaar is weer in zicht en dat betekent dat de examens voor de deur staan. Voor veel leerlingen en studenten is dit een periode van stress en spanning. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en stress te verminderen om zo het beste uit jezelf te kunnen halen tijdens de examens. In dit artikel geven we 4 tips tegen stress tijdens de examens.

Plan je tijd goed in

Een goede planning is essentieel tijdens de examens. Zorg ervoor dat je ruim op tijd begint met leren en verdeel je tijd goed over de verschillende vakken. Plan ook voldoende ontspanning in, zoals een wandeling of een hobby waar je van kunt genieten. Het is belangrijk om niet te lang achter elkaar te studeren en af en toe een pauze te nemen. Zo houd je je hoofd fris en voorkom je dat je oververmoeid raakt.

Zorg voor voldoende slaap en gezonde voeding

Een goede nachtrust en gezonde voeding zijn belangrijk voor een goede concentratie tijdens de examens. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en op tijd naar bed gaat. Eet gezonde voeding, zoals groenten, fruit en volkorenproducten. Vermijd suikerrijke en vette voeding, omdat deze je energielevel juist naar beneden halen. Drink voldoende water en vermijd overmatig gebruik van cafeïne en alcohol.

Maak je hoofd leeg

Het is belangrijk om je hoofd af en toe leeg te maken tijdens de examens. Dit kun je doen door te mediteren, te sporten of gewoon even niets te doen. Door jezelf af en toe rust te gunnen, kun je je hoofd weer fris maken en beter concentreren op de stof die je moet leren. Probeer ook negatieve gedachten los te laten en positief te blijven. Geloof in jezelf en blijf gemotiveerd om het beste uit jezelf te halen.

Achteraf berekenen van je cijfer

Een belangrijke oorzaak van stress tijdens de examens is de angst om te zakken. Het is dan ook verleidelijk om constant te willen weten hoeveel punten je nog nodig hebt voor een bepaald cijfer. Toch kan deze manier van denken juist zorgen voor extra stress en spanning. Het is beter om je tijd en energie te steken in het leren en begrijpen van de stof, in plaats van je te richten op het behalen van een bepaald cijfer.

Achteraf je cijfer berekenen kan echter wel nuttig zijn, omdat het je een idee geeft van hoe je het hebt gedaan op het examen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van een online cijfercalculator. Voer hierbij je behaalde punten in en de weging van de verschillende onderdelen van het examen. Zo krijg je een idee van welk cijfer je hebt behaald en kun je eventueel nog bijsturen voor het volgende examen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *